Zelf doen
Betonvloer storten
Links
Betonvloer storten
 
Klik hier voor workshops over het opknappen van je Franse huis.
 
Voor velen klinkt betonstorten als iets om maar liever aan de professional over te laten. Toch is het minder moeilijk dan je denkt. Als je twijfelt aan je eigen kunnen, begin dan met iets kleins zoals een stoepje van beton. Hier volgen de principes, aan de hand van het storten van een vloer.
In het boek Een eigen huis in Frankrijk vind je onder andere meer werkbeschrijvingen, leuke en praktische informatie en veel kijkplezier.
 
Voorbereiding
 
Bij het storten van beton is de allerbelangrijkste voorbereiding het maken van een goede en zeer stevige bekisting. Hoe hoger de bekisting, hoe meer druk erop komt te staan als de natte betonspecie er in loopt. De bekisting moet ook onder druk exact de gewenste vorm houden. Later valt er niets meer bij te werken, als beton is uitgehard kun je het alleen nog zwaar materieel stuk krijgen. Bij het storten van een vloer in een bestaande ruimte wordt de bekisting meestal gevormd door de muren en hoef je je over bekisting geen zorgen te maken. Bepaal de hoogte waar de afgewerkte vloer op moet uit komen. Reken ± 10 cm voor de dikte van de betonvloer. Graaf de bodem zo’n uit ten opzichte van de hoogte die de bovenkant van de toekomstige betonvloer. Leg eerst een laag van grind of steenslag met daarop een laag van zand. Egaliseer deze laag tot je een oppervlak hebt dat waterpas ligt. Controleer dit door een rechte plank met een waterpas erop op verschillende plaatsen neer te leggen. In deze zandlaag kun je eventueel buizen voor elektra, waterleiding of afvoer wegwerken. Bescherm de buizen wel met een zogenaamde mantelbuis van plastic. Daar overheen kun je zonodig isolatieplaten leggen.
beton 9
Bij deze vloer bestaat de ondervloer gedeeltelijk uit restanten van een eerdere betonvloer. Verder uitgraven is hier onnodig.
Een groot stuk landbouwplastic zorgt ervoor dat de vloer geen last zal hebben van optrekkend vocht.
Enkele stevige houten regels bepalen het niveau van het te storten beton. De regels moeten door de hele ruimte waterpas liggen.
 
 
Gebruik hoopjes aardvochtige beton of metselspecie om de regels in te leggen. Je kunt de hoogte dan makkelijk bijstellen. De regels kun je verwijderen na het storten, als de vloer gedeeltelijk is uitgehard.
 
 
 
Vul de betonmolen al draaiend met het zand-grindmengsel en voeg dan cement toe. Laat dit even droog mengen en voeg dan water toe tot een vloeibaar (“yoghurt-dik”) geheel ontstaat. Controleer of er geen zand aan de achterwand van de betonmolen is blijven hangen.
 
 
 
Giet de betonmolen draaiend leeg in een kruiwagen. Stort het beton zoveel mogelijk op de plaats waar je het nodig hebt.
 
 
Als een deel van de ruimte is gevuld, kun je al beginnen met het afreien van het beton. Dit doe je met een rechte plank of een aluminium rei. (règle). De rei steunt op de regels die in het beton liggen. Beweeg de rei van links naar rechts heen en weer terwijl je hem langzaam naar je toe trekt.
 
 
Om een gladde vloer te krijgen kun je het natte beton afstrijken met een troffel of een vlakspaan.
 
 
Het afreien is klaar. Na een dag kun je de houten regels uit de vloer verwijderen en de sleuven opvullen met een zandcement mortel. Je kunt de vloer alleen belopen door er planken of platen op te leggen als bescherming. Volledig uitharden duurt enkele dagen tot weken, afhankelijk van de dikte van het beton en de omstandigheden.