Workshops
Advies
Hein Verdam
Vraag en antwoord
Vraag en antwoord
 
Hier kun je een vraag stellen met betrekking tot het opknappen van een huis in Frankrijk. De meest voorkomende vragen worden binnenkort met het antwoord op deze pagina gepubliceerd. Je krijgt in ieder geval antwoord op je email.
 
 
Voor huizen gebouwd voor 1997 moet de
verkoper altijd een verklaring over leggen
en hoe heet deze in het frans? 
 
Wanneer moet moet de verkoper hiervoor een
een verklaring overleggen en hoe heet deze
in het frans?
 
Bij voorbaat dank voor uw antwoord
M.vr.gr. Piet Pacque
 
Antwoord
Asbest
Bij verkoop van een huis waarvan de bouwvergunning is verleend voor 1 juli 1997 moet bij de ondertekening van het compromis de vente een diagnostis amiante (een soort keuringsrapport m.b.t. de aanwezigheid van asbest) worden overlegd aan de koper. Het biedt geen vrijwaring tegen de aanwezigheid van asbest, de verkoper is ook niet verplicht het asbest te verwijderen. Natuurlijk kun je in het compromis de vente wel bepalingen hierover opnemen, meestal in de vorm van conditions suspensives (opschortende voorwaarden). Bijvoorbeeld dat het verwijderen voor rekening van de koper gebeurt (is niet gebruikelijk) of dat de koper zich terug kan trekken als er asbest wordt gevonden.
 
Parasieten
Met name termieten kunnen de houtconstructie van een huis gevaarlijk aantasten. In vele departementen, met name in het Zuid-Westen heeft de prefect in een zogenaamd arrêté préfectoral bepaald dat een parasieten-keuringsrapport van maximaal 6 maanden oud bij de definitieve koopakte (acte de vente) moet worden gevoegd. Ook dit rapport heeft verder geen juridische gevolgen tenzij je hier van te voren in de compromis de vente iets over hebt afgesproken. Hetzelfde geldt voor een diagnostic plomb, waarbij de aanwezigheid van lood wordt geconstateerd. (rapport maximaal een jaar oud, verplicht in heel Frankrijk voor huizen ouder dan bouwjaar 1949)
 
Energieverbruik
Sinds kort dient bij de compromis de vente ook een DPE te worden gevoegd. Deze diagnostic performance énergétique geeft de koper een indicatie hoe energiezuinig (of onzuinig) zijn nieuw te kopen huis is. Er wordt gekeken naar isolatie, manier van verwarming, etc. De bedoeling hiervan is slechts de koper te informeren en bewust te maken van zijn energieverbruik.
 
Oude bouwmaterialen 
Ik ben de eigenaar van een huis in de Bourgogne(Saone et Loire) . We zijn momenteel bezig een stuk aan te bouwen ten einde de kleine huiskamer wat te vergroten. In de muur tussen de huidige woonkamer en de nieuwe aanbouw hebben we een doorgang laten maken zodat de oude woonkamer en de aanbouw een geheel vormen.
In de bestaande kamer liggen oude tegels (ik denk zelfs dat ze antiek zijn).  Het liefst zouden we de nieuwe ruimte met dezelfde tegels willen inrichten maar beseffen dat dit wel erg moeilijk zal worden om deze tegels nog ergens te vinden. Misschien dat we een tegel kunnen vinden die we leuk kunnen combineren met de bestaande tegelvloer.
Mijn vraag aan u is: Bestaan er in Frankrijk ook bedrijven die 2e hands materiaal en/of oude bouwmaterialen verkopen en hoe heten die in het Frans?
Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groeten
 
Dick Oostrum
Antwoord:
Die bedrijven bestaan. Ze staan in de Pages Jaunes (gouden gids) meestal onder materiaux anciens. Als je internet hebt kun je kijken op www.pagesjaunes.fr
Ze zijn meestal niet goedkoop. Er zijn ook ambachtelijke bedrijven die de oude terra cotta (terre cuite) tegels/plavuizen (fr: tommettes) nog maken. Die zijn dan onbehandeld en moeten in de was gezet worden. Ik weet niet of dat de soort is die je in huis hebt liggen. Voor tegels kun je verder onder carrelage zoeken.
 
Fosse septique of riolering
 
Binnenkort betrekken wij ons Franse huis aan de rand van het stadje 
Plombières. Het ligt een paar honderd meter buiten het stadje op een 
heuvel.
Er is een verouderde fosse septique die niet onder de nieuwe 
regelgeving zal vallen.
Ik weet inmiddels ongeveer de kosten van een nieuwe fosse (8000 
euro), zou een aansluiting op de stedelijke riolering een stuk 
verderop een alternatief kunnen zijn?
Het gaat dan om een verbinding van 200 à 300 meter bergafwaarts.

Alvast dank voor de info,
 
Antwoord:
Over de aanleg van een rioleringsbuis naar het dorp valt geen zinnig woord te zeggen. Vele factoren komen in het geding: wie is eigenaar van de tussenliggende grond, wat is de bodemgesteldheid, is het terrein toegankelijk voor graafmachines? Verder moet je weten wat voor materiaal en diameter er voor de buis is voorgeschreven en hoe groot de afstand precies is. Hoeveel zijn de rioolrechten?
Wat betreft de oude septic tank: Het is niet gezegd dat je verplicht bent deze aan de nieuwe normen aan te passen. Dit hoeft alleen bij het aanvragen van een bouwvergunning, (nieuwbouw of grote verbouwing) of wanneer het departement of de gemeente heeft bepaald dat de nieuwe eigenaar de installatie aan de nieuwste eisen moet aanpassen. Afhankelijk van eventuele plaatselijke aanvullende eisen zoals de aanleg van een filterbed en dergelijke kunnen de kosten inderdaad behoorlijk oplopen. Bij de Mairie kunnen ze je meestal precies vertellen wat de eisen in jouw geval zijn.